Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Výsadba drevín na konci zimy a začiatku jari

Pôda býva po zime premrznutá do hĺbky a bez snehovej pokrývky sa ochladzuje viac ako pôda zo snehovou pokrývkou. Humusom zásobená a zatrávnená pôda sa ochladzuje menej ako zoraná, pripravená pôda.

Premŕzanie pôdy môže spôsobovať problémy záhradkárom, premrznutá pôda má výrazne nižšiu absorpčnú schopnosť, čo môže mať vplyv pri výdatnejších zrážkach. Zamrznutá zem má inú štruktúru, fyzikálne vlastnosti, úplne nevhodné pre rast koreňovej sústavy. Vzhľadom na silný mráz v niektorých rokoch, dochádza k nárastu hĺbky premrznutiu v niektorých oblastiach až nad 50 centimetrov. Užitočné údaje o teplote pôdy na Slovensku si môžete pozrieť na stránke SHMU

Výsadba drevín

Výsadba drevín

Výsadba drevín

Veľa záhradkárov je po zime nedočkavá a radi by mali stromčeky, či kríky čo najskôr zasadené v pôde na záhradke, či pred domom. Príliš skorá výsadba do zamrznutej zeme vedie k sklamaniu, keď sa zakúpené jedince neujmú, resp. nedosahujú výnosy alebo sú esteticky poškodené. Ako prídete na to, že je pôda pripravená na výsadbu? Kopanie v rozmrazenej pôde ide bez problémov, pôda sa prirodzene drolí a odvaľuje, v prípade zrážok sa môže lepiť k lopate. V prípade silného odporu zamrznutej pôdy pri kopaní, radšej počkajte niekoľko dní, teplota urobí náročnú prácu za vás.

Výsadba drevín

Výsadba drevín

Výsadba drevín

Pozrite si našu rozmanitú ponuku drevín