Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Tuje (Thuja) a jej druhy

<p>Patr&iacute; u n&aacute;s k najčastej&scaron;ie pestovan&yacute;m ihličnanom. V posledn&yacute;ch rokoch prevl&aacute;da v&yacute;sadba tuj&iacute; v živ&yacute;ch plotoch, z d&ocirc;vodu že zost&aacute;vaj&uacute; zelen&eacute; po cel&yacute; rok, neopad&aacute;vaj&uacute; a tvoria s&uacute;kromie.</p>

Výhodou tují v živom plote je ich rýchly rast a odolnosť proti mrazu. Tuje obľubujú ľahkú až stredne ľahkú pôdu a dobre znáša vápnik (Ca) v pôde. Nevadím im slnko, znášajú polotieň aj tieň.

 

Druhy

Tuja západná Thuja occidentalis má veľmi široký sortiment foriem. Nájdeme medzi nimi typy rôznych tvarov - vysoké stromovité, kužeľovité, úzko stĺpovité aj krovité. Na druhej strane je rad zakrpatených foriem kužeľovitých, guľovitých aj plocho rozložitých. Veľa možností ponúka tuja západná vo farbách ihlíc. Odtiene zelenej od svetlej až po tmavú lesklú zelenú, ktorá je typická pre túto formu, modravé ihlice formy 'Compacta', prípadne odtiene zlatej (žltej), aké objavíte u formy 'Rheingold'. Taktiež prekvapí rozmanitosť trvarov či farieb, ale aj vzrastu. Tuja západná má náprotivok v tuji východnej Platycladus orientalis. Väčšinou sú to stromy s výškou do desať metrov, v našich podmienkach skôr nižšie. Ich tvar je široko kužeľovitý, vajcovitý aj nepravidelný. Tuje môžeme využiť ako solitéry, do skupinových výsadieb, skaliek či ako mobilnú zeleň.

Pozrite si našu ponuku tují