Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

14.02.2022 Strih živého plota. Kedy a ako strihať živý plot?

Strih živého plota. Kedy a ako strihať živý plot?

Strihanie živého plota je dôležitá činnosť, ktorá sa musí vykonávať pravidelne. Vďaka nemu sa rastliny v plote zahustia a udržia si vhodnú výšku a tvar.

Ak sa živé ploty vysádzajú na jeseň a v tomto prípade sa prvý rez robí až na jar, keď pominulo obdobie najväčších mrazov. Potom urobíme silný rez rastlín tak, aby ich výška nepresiahla 20-30 cm. Druhý rez robíme koncom augusta, keď rastlinky podrástli. V prípade starších živých plotov je najlepšie ich strihať raz až dvakrát do roka v jarnom období na prelome marca / apríla a koncom leta, najlepšie v auguste. Vďaka tomu sa výhonky, ktoré ešte vyrastú, lignifikujú ( drevnatenie) pred príchodom mrazov. Nezabúdajte však, že doba rezu závisí najmä od druhu, ktorý sme vysadili a od toho, či chceme získať tvarovaný alebo voľne tvarovaný živý plot.

Živé ploty z rýchlorastúcich rastlín , ako vtáči zob alebo buxus, treba strihať aspoň 3-krát za sezónu, aby sa predišlo nadmernému rašeniu mladých výhonkov. Kvitnúce živé ploty , ako sú nízke živé ploty z tavoľníkov alebo vysoké trojpukové či jazmínové živé ploty, by sa mali strihať až po odkvitnutí.

 

 Živé ploty z úzkych, stĺpovitých alebo kužeľovitých túj, ako je tuja 'Smaragd', borievka skalná 'Blue Arrow' alebo tis 'David', nevyžadujú prakticky žiadne strihanie, okrem strihu na obmedzenie nadmerného rastu a jemného korekčného strihu.

 

Správne založený a spravovaný živý plot je nepostrádateľným prvkom v mnohých záhradách. Nielenže zdobí svoju krásou, chráni, kryje a vytvára priaznivú mikroklímu pre náročnejšie rastliny a môže byť aj jednotným efektným pozadím pre mimoriadne atraktívne rastliny, napríklad s farebnými alebo panašovanými listami.

Aké práce a kedy by sa mali vykonávať na už rastúcom živom plote, závisí predovšetkým od toho, aký by mal byť živý plot. Voľné- neformované, živé ploty v zásade vyžadujú len ľahký, kozmetický rez poškodených alebo vyčnievajúcich vetvičiek. Každých pár rokov možno vykonať zmladzovací rez rezom alebo intenzívnym rezom najstarších konárov.

Tvarované živé ploty vyžadujú oveľa viac práce. Ihneď po výsadbe je potrebné rastliny orezať, aby sa uľahčilo ich intenzívne množenie zospodu. Každý nasledujúci rez by sa nemal vykonávať vyššie ako 10-15 cm nad predchádzajúcim rezom. Len tak možno dosiahnuť hustý a kompaktný živý plot. Začatie rezu vo vyššej výške povedie k preriedeniu spodnej časti živého plota a spodná časť kmeňov namiesto zhustenia zdrevnatie a zhrubne. Takto vedený živý plot už určite každý videl: hrubé kmene, žiadne tenké vetvičky a takmer žiadne listy naspodku a veľmi zhrubnutý vrch.  Dôležité je tiež správne ostrihať strany živého plota. Prirodzene, rastliny majú tendenciu sa rozvetvovať a rozširovať na vrchole. Na druhej strane, správne osvetlenie spodných častí živého plota, ktoré určuje jeho upravený vzhľad po celej jeho výške, vyžaduje údržbu užšej hornej časti rastlín. Prierez živého plotu by mal byť  v tvare zrezaného kužeľa.

                                           

 áno                                 Tis, buk                          nie

Živý plot s obdĺžnikovým prierezom bude vo svojej spodnej, zatienenej časti, bude menej rásť a v tých miestach vyrastajúce listy budú slabšie, škaredšie a skôr opadávajú. Obdĺžnikový profil vyhovuje drevinám, ktoré nevyžadujú až tak veľa svetla. Ide napríklad o tis alebo buk. Pri živom plote s prierezom v tvare obráteného kužeľa, teda najužšieho tesne nad zemou, sa tento príznak nedostatku osvetlenia ešte viac umocní.