Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

27.12.2019 Smrekovec (Larix decidua) a jeho druhy

<p>Smrekovec opadav&yacute; patr&iacute; k jedn&yacute;m z m&aacute;la ihličnanov, ktor&eacute; na zimu zhadzuj&uacute; ihličie. V tomto obdob&iacute; preto nep&ocirc;sob&iacute; pr&iacute;li&scaron; reprezentat&iacute;vnym dojmom, ale na jar si to &uacute;plne vynahrad&iacute;.</p>

V jarnom období smrekovce vyrážajú vo zväzkoch mäkké svetle žltozelenej ihlice a spoločne s nimi rašia i kvety. Dekoratívnym dojmom pôsobí samičie kvetenstvo, ktoré je karmínovo sfarbené, a kvety sú v tvare podlhovastého vajíčka. Po odkvitnutí sa menia v šišky. Samčie kvety majú skôr guľovitý tvar, žltozelenú farbu a po splnení svojej povinnosti opadávajú.

Pre záhradné využitie je vhodný smrekovec Kaemferov Larix kaempferi. Dosahuje výšku medzi 20 - 30 metrami. Jeho koruna je rozložitejšia a jeho široké ihlice majú na rubovej strane belavé pruhy. Tento druh dobre znáša znečistené ovzdušie, nemá však rád sucho. Jeho odolnosť je podobná ako u nášho smrekovca opadavého.

 

Medzi najžiadanejšie formy patria previsnutá odroda Pendula dorastajúca do 10 m.

Nízky, plazivý rast a svetlo zelené ihlice charakterizujú odrodu Prestri.

Striebristo modré ihlice má odroda Pyramidalis Argantea alebo Blue Rabbit, žlté zase Aureovariegata.

Otužilým druhom smrekovca je Larix gmelinii - smrekovec dahurský, ktorý svoje ihlice zhadzuje neskoršie ako náš smrekovec opadavý.

Pomaly rastúcim druhom je smrekovec americký Larix laricina s úzkymi namodralými ihlicami a malými šiškami, rovnako odolný ako smrekovec dahurský.

Na skalkách je veľmi obľúbený japonský smrekovec varieta, Nana, ktorý je zaguľatený, má modré ihlice a jeho ročný prírastok sa pohybuje medzi 5 - 10 cm.

Ďalším zakrpateným smrekovcom je smrekovec opadavý varieta, Surma Dwarf 's nepravidelne polguľovitou korunou s ihlicami dlhými 1 cm. Táto odroda má celkovú výšku len okolo pol metra a jej ročný prírastok je iba 3 cm.

Temne zelené ihlice s vysokou toleranciou chladu má smrekovec sibírsky Larix russica.

 

Kompaktné nízka odroda smrekovca opadavého Repens dosahuje 4 m, Compacta má úzky plný kužeľovitý tvar a dorastá do 6 m. Veľmi bizarne pôsobí Virga, nízka odroda s hadovito pokrútenými riedkymi vetvami.

Pozrite si našu ponuku smrekovcov