Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

28.01.2022 Rez a strih plamienkov

Prerezávanie podporuje vetvenie a pomáha rozvíjať hojnejšie kvety. Malo by sa uskutočniť od konca februára do začiatku apríla. Prerezávanie neskôr ako v apríli bude mať za následok oneskorenie kvitnutia. Rastliny ostrihajte ostrými záhradníckymi nožnicami, 0,5-1 cm nad súborom dvoch zdravých listových pukov. Vždy odstráňte všetky zvädnuté listy a buď celé stonky alebo len časti, ktoré odumreli (napr. zmrznutím). Počas prvého roka by mali byť všetky plamienok rezané nie vyššie ako 30 cm od základne, aby sa podporil rast nových stoniek na základni rastliny. 
Pokiaľ ide o prerezávanie plamienka možno ho rozdeliť zhruba do troch skupín, ktoré budeme nazývať
1 (žiadny) ,  2 (ľahký)  a  3 (tvrdý) .

Spôsob prerezávania:

1. (žiadny) - sú odrody, ktoré kvitnú len na dreve vyprodukovanom v predchádzajúcom roku: Plamienky  Montana a Atragene. Zásadne sa nestrihajú vôbec, ale ak je potrebné orezať nejakú vetvu, zrežte hneď po odkvitnutí, väčšinou nie nižšie ako 1 m nad zemou.

2. (ľahký) - sú veľkokveté odrody , ktoré začínajú kvitnúť v máji alebo začiatkom júna s prvým návalom kvetov objavujúcim sa na minuloročnom prírastku, po ktorom nasleduje menší nával na novom prírastku. Rez by mal pozostávať z rezu výhonkov vo výške 100-150 cm od základne (čím mladšia rastlina, tým nižšie by mala byť rezaná). Ide o bezpečný spôsob rezu, ak si nie sme istí, do ktorej kategórie patrí naša rastlina.

3. (tvrdý) - sú neskoršie kvitnúce druhy a odrody, ktoré kvitnú novým prírastkom od konca júna do júla, napr. o variety od Viticella a Jackmanii . Tieto by mali byť silne zastrihnuté nad druhou alebo treťou sadou púčikov, 20-50 cm od zeme. Tento rez by ste mali použiť aj na silne rastúce variety, ak chcete znížiť ich rast: napr. plamenky od Tangutica . Pri bylinných trvalých plamienkoch (Haracleifolia a Inegrifolia ) a variet od Texensis odstráňte všetky odumreté stonky tesne nad základňou, zvyšok zrežte 5-10 cm nad zemou.