Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Pestovanie tují

<p>Aby sa va&scaron;im tuj&aacute;m darilo, mali by ste dodržať niekoľko jednoduch&yacute;ch r&aacute;d.</p>

Živý plot

Pre výsadbu živých plotov sa hodia odrody husté, rýchlo rastúce, nepoliehajúce pod ťarchou snehu ako 'Brabant', 'Frieslandia' alebo obľúbený 'Smaragd'. Výška živého plotu by mala byť do troch metrov, na meter sa vysádzajú dve až tri rastliny. Najčastejšie ponúkaný a cenovo dostupný 'Smaragd' má symetrický kužeľovitý rast, strihá sa, až dorastie do požadovanej výšky. Rez sa vykonáva pravidelne raz ročne v júni - prerastené rastliny neznášajú rez do starého dreva, ktoré by už neobrástlo. Zastrihávajú sa vrcholky rastlín, aj boky z pohľadových strán. Tuje sa rozrastajú aj do šírky, takže časom vytvoria zapojený porast. Živý plot môže byť aj nestrihaný, voľne rastúce, len s upravenou výškou. Výborným pomocníkom vám budú elektrické nožnice na živé ploty.

 

Pozrite si našu ponuku stromčekov vnodných do živých plotov

Výsadba tují v živom plote

  • Ideálna doba výsadby je od marca do novembra (pôda musí byť rozmrznutá)
  • Sadenice sadíme od seba v závislosti od ich výšky a rozvetvenia

Tuje

  • Sadenice dáme do vyhĺbenej jamky, zalejeme vodou, nasypeme hlinu a utlačíme. V závislosti od typu pôdy môžeme dať na dno vrstvu štrku pre lepši odtok vody. Alternatívou sadenia do zeme je sadenie do kopčeka, ktorý zabraňuje tomu, aby voda stála v pôde
  • Sadíme tak hlboko, aby bol celý koreňový bal pod úrovňou zeme. Nad terénom by mali trčať prvé výhonky.
  • Vhodné je záhon mulčovať kôrou, alebo trávou pokosenú z kosačky (udržuje vlhkosť). Pokosenú trávu zo záhonu na jeseň vyberáme, držia sa tam hlodavce. Kôra, či piliny sa neodstraňujú.
  • Záhon udržujeme v čistote a pravidelne zalievame.

 

Hnojenie

  • vykonávame každé tri týždne až mesiac, od mája do augusta. Hnojíme špeciálnymi hnojivami na ihličnany.
  • neaplikujte nedostatočne rozložený kravský a konský hnoj
  • hnojenie vykonávame naposledy v auguste
  • pozor na močenie psov, stromček odumrie (môžeme zmierniť okamžitou výdatnou zálievkou)

Strihanie

  • Vykonávame jeden krát od mája do konca augusta, avšak, čím častejšie sa strihá, tým hustejší je plot. Preto sa oplatí strihať čerstvo zasadené ploty dvakrát ročne - v lete (koncom augusta) a vo februári, tesne pred obdobím vegetácie. Po zakorenení nových sadeníc striháme hneď prvý rok - špičky, druhý rok takisto. Tretí rok a ďalšie sa už vykonáva strih z boku a zvrchu.
  • Ideálne je, keď sa ploty strihajú do kónického tvaru, aby malo svetlo prístup k dolným častiam a ploty nezostali odspodu bez listov. Spodná časť by mala byť o 20 - 30 cm širšia ako spodná.
  • Steny živého plota by mali mať sklon 5 -10%. 5% sklon znamená, že pri dvojmetrovej výške plota s 1m širokou základňou je šírka koruny 80 cm. U drevín, ktoré majú nižšie nároky na svetlo, sa môže použiť zvislý profi

 

Sadenie tuje - samostatne

Pred samotnou výsadbou je vhodné upraviť pôdu a vyhĺbiť dostatočne hlbokú jamu. Saďte tak hlboko, aby bol celý koreňový bal pod úrovňou zeme, nad zemou by mali byť prvé výhonky. Pre samostatne stojaci strom pripravte jamu v rozmere aspoň 25 x 25 cm, pôda by mala byť s dostatkom vlahy. Sadenice vložíme do vyhĺbenej jamy, zalejeme vodou, zasypeme hlinou a pôdu udusíme. Môžeme tiež posypať rašelinou alebo substrátom na okrasné dreviny . Stromy sadíme aspoň 50 cm od seba, väčšina odrôd tují vyrastie do kužeľovitého tvaru a pri zemi by pri menších rozstupoch nemali priestor. Iná situácia nastáva pri tvorbe živého plotu, kde je účelom, aby medzi jednotlivými stromami nebol priestor.

 

Tuje v skalkách a črepníkoch

Tuje sa hodia naozaj všade, takže aj v skalke môžete mať zakrpatené formy mnohých tvarov. Guľovitá 'Danica' alebo 'Tiny Tim' nedorastajú viac ako osemdesiat centimetrov. Poteší preto aj majiteľov malých predzáhradiek, kam sa bez problémov zmestia. Obľuba tují ako kvetináčových rastlín pre terasy alebo schodisko je vysoká. Väčšina tují je plne mrazuvzdorná, pri dobrej starostlivosti (a zálievke v bezmrazových dňoch) vydrží v nádobe niekoľko rokov a potom sa dajú vysadiť do voľnej pôdy, kdekoľvek budete potrebovať.

 

Premýšľate nad výsadbou tují vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku