Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Pestovanie cypruštekov

<p>Aby sa va&scaron;im cypru&scaron;tekom darilo, mali by ste dodržať niekoľko jednoduch&yacute;ch r&aacute;d.</p>

Živý plot

Živý plot si väčšinou zakladáme pre väčšie súkromie na vlastnej záhrade, je ale vhodné popremýšľať, ako bude plot vyzerať za dva tri roky. Cyprušteky sa nám môžu úspešne rozrásť, ako na vlastnom pozemku, tak aj k susedom. Je teda rozumné zvoliť väčšiu vzdialenosť od hranice pozemku. Listnaté živé ploty zakladáme na jeseň, ihličnaté živé ploty na jar. Prvý krok je vytýčenie miesta výsadby a odburinenie. Môžeme vykopať jamu po celej dĺžke plotu, alebo len jamy na jednotlivé stromčeky. Budete plot sadiť do jednej alebo dvoch radov? Do vyhĺbených jám vsypte vhodný substrát alebo zmes rašeliny, zeminy a piesku v pomere 1: 1: 1. Vhodnejšie je kyslá zemina bez vápna. Veľa zalejte. Vhodným druhom do živého plota je Cypruštek Lawsonov Chamaecyparis lawsoniana V našich podmienkach rastie do výšky max. 25 m. Za desať rokov vyrastie cca 3 - 4 m výšky, ročný nárast rastliny je 30 cm. Patrí medzi najkrajšie stĺpovité ihličnany. Nepotrebuje prestrihávať, má kompaktný hustý rast. Hodí sa pre zastrihávanie, má úzky tvar kužeľa. Kmeň je silný, (môže dorásť do priemeru až 3 m), má hnedú kôru s červenkastým nádychom. Plody sú drobné drevité šištičky. Je taktiež veľmi dekoratívny. Modrozelené šupinaté listy majú zospodu šedý lem. Po rozotrení vydávajú príjemnú arómu. Najrýchlejšie rastie Cypruštek Leylandský Cupressocyparis leylandii Za jeden rok vyrastie o 1 meter. To má ale svoje nevýhody. Pokiaľ ho necháte bez zastrihnutia a skrátenia, susedia sa vás budú pozerať "dierou v plote". Strom síce rýchlo vyrastie, ale jeho riedky vzhľad nevyzerá pekne.

 

Pozrite si našu ponuku stromčekov vnodných do živých plotov

Výsadba cypruštekov v živom plote

  • Ideálna doba výsadby je od marca do novembra (pôda musí byť rozmrznutá)
  • Sadenice sadíme od seba v závislosti od ich výšky a rozvetvenia
  • Sadenice dáme do vyhĺbenej jamky, zalejeme vodou, nasypeme hlinu a utlačíme. V závislosti od typu pôdy môžeme dať na dno vrstvu štrku pre lepši odtok vody. Alternatívou sadenia do zeme je sadenie do kopčeka, ktorý zabraňuje tomu, aby voda stála v pôde
  • Sadíme tak hlboko, aby bol celý koreňový bal pod úrovňou zeme. Nad terénom by mali trčať prvé výhonky.
  • Vhodné je záhon mulčovať kôrou, alebo trávou pokosenú z kosačky (udržuje vlhkosť). Pokosenú trávu zo záhonu na jeseň vyberáme, držia sa tam hlodavce. Kôra, či piliny sa neodstraňujú.
  • Záhon udržujeme v čistote a pravidelne zalievame.

 

Hnojenie

  • vykonávame každé tri týždne až mesiac, od mája do augusta. Hnojíme špeciálnymi hnojivami na ihličnany.
  • neaplikujte nedostatočne rozložený kravský a konský hnoj • hnojte naposledy v auguste
  • pozor na močenie psov, stromček odumrie (môžeme zmierniť okamžitou výdatnou zálievkou)

Strihanie

  • Vykonávame jeden krát od mája do konca augusta, avšak, čím častejšie sa strihá, tým hustejší je plot. Preto sa oplatí strihať čerstvo zasadené ploty dvakrát ročne - v lete (koncom augusta) a vo februári, tesne pred obdobím vegetácie. Po zakorenení nových sadeníc striháme hneď prvý rok - špičky, druhý rok takisto. Tretí rok a ďalšie sa už vykonáva strih z boku a zvrchu.
  • Ideálne je, keď sa ploty strihajú do kónického tvaru, aby malo svetlo prístup k dolným častiam a ploty nezostali odspodu bez listov. Spodná časť by mala byť o 20 - 30 cm širšia ako spodná.
  • Steny živého plota by mali mať sklon 5 -10%. 5% sklon znamená, že pri dvojmetrovej výške plota s 1m širokou základňou je šírka koruny 80 cm. U drevín, ktoré majú nižšie nároky na svetlo, sa môže použiť zvislý profil

 

Sadenie cypruštekov – samostatne

Pred samotnou výsadbou je vhodné upraviť pôdu a vyhĺbiť dostatočne hlbokú jamu. Saďte tak hlboko, aby bol celý koreňový bal pod úrovňou zeme, nad zemou by mali byť prvé výhonky. Pre samostatne stojaci strom pripravte jamu v rozmere aspoň 25 x 25 cm, pôda by mala byť s dostatkom vlahy. Sadenice vložíme do vyhĺbenej jamy, zalejeme vodou, zasypeme hlinou a pôdu udusíme. Môžeme tiež posypať rašelinou alebo substrátom na okrasné dreviny . Stromy sadíme aspoň 50 cm od seba, väčšina odrôd cypruštekov vyrastie do kužeľovitého tvaru a pri zemi by pri menších rozstupoch nemali priestor. Iná situácia nastáva pri tvorbe živého plotu, kde je účelom, aby medzi jednotlivými stromami nebol priestor.

 

Cyprušteky v skalkách a črepníkoch

Cyprušteky sa hodia všade, takže aj v skalke môžete mať zakrpatené formy mnohých tvarov. Cypruštek tupolistý Golden Ceramic alebo Cypruštek hrachonostný Baby Blue nedorastajú viac ako 1,5 m. Potešia majiteľov malých predzáhradiek, kam sa bez problémov zmestia. Obľuba cypruštekov ako kvetináčových rastlín pre terasy alebo schodisko je vysoká. Väčšina cypruštekov je plne mrazuvzdorná, pri dobrej starostlivosti (a zálievke v bez mrazových dňoch) vydrží v nádobe niekoľko rokov a potom sa dajú vysadiť do voľnej pôdy, kdekoľvek budete potrebovať.

 

Zvažujete výsadbu cypruštekov vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku