Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

29.01.2022 Muchovník: Opis a starostlivosť

   

Muchovník: Opis a starostlivosť

Muchovník je nielen veľmi dekoratívny, ale prináša aj chutné plody.  Kvety a plody muchovníka (Amelanchier) potešia po celý rok: Na jar sa v záhrade rozžiaria ich svieže biele kvety, v lete možno ochutnať zdravé plody a na jeseň žiaria listy všetkými odtieňmi červenej a oranžovej. Muchovník patria do čeľade ružovitých (Rosaceae). Botanický názov rodu Amelanchier pochádza z francúzsko-bretónskeho názvu „amélanche“ pre  Amelanchier ovalis, ktorý pochádza z Bretónska. Slovo „amélanche“ má zase keltský pôvod a znamená toľko ako „jablko“. Ale muchovník nie je ani jablko (Malus), ani hruška (Pyrus communis).

Zrelé plody  pripomínajú skôr čučoriedky (Vaccinium) a chutia podobne, s nádychom marcipánu. Muchovníky boli v minulosti významnou ovocnou drevinou. V Severnej Amerike sa stále nazýva „hrozienkový strom“. Plody sa tam zbierali, sušili a potom sa konzumovali ako hrozienka.

Väčšina druhov muchovníka pochádza zo Severnej Ameriky. Výnimkou sú iba tri druhy: dva pochádzajú z Európy, iba jeden z Ázie. Muchovníky sú listnaté kry. Výhonky sú tenké a olivovo zelené. Všetky druhy rastú na začiatku vzpriamene, v priebehu života sa stále viac rozširujú a vytvárajú rozložité koruny. Listy sú tri až sedem centimetrov dlhé, elipsovité. Čepele listov sú často pokryté jemnými chĺpkami. U niektorých druhov majú listy hneď po vyrašení červenkastú farbu a neskôr sa zmenia na zelenkastú farbu. Na jeseň sa listy sfarbujú do jasne oranžovej až tmavočervenej farby. Všetky druhy tvoria na jar množstvo bielych hviezdicovitých kvetov, ktoré spolu zrastajú do strapcovitých súkvetí. V lete plody dozrievajú ako bobuľovité ovocie. Sú červené až fialové, takmer čierne a môžu mať priemer 5 až 15 milimetrov. V závislosti od druhu a odrody plody chutia nevýrazne a horkasto alebo príjemne sladko. Plody obsahujú  množstvo látok, ktoré sú mimoriadne zdravé. Antioxidačne pôsobia napríklad flavonoidy, draslík sa stará o krásnu pleť, vitamín C posilňuje imunitný systém. Plody obsahujú aj triesloviny, horčík, železo a fosfor.

Celosvetovo rod zahŕňa 33 druhov. Okrem toho existuje nespočetné množstvo odrôd každého druhu.

Muchovník vajcovitý Amelanchier ovalis

Tento druh je jedným z dvoch druhov pôvodných v Európe a môže sa vyskytovať v nadmorských výškach až 2000 metrov. Dorastá do výšky max. tri metre a nerastie tak bujne ako jeho príbuzní zo Severnej Ameriky. Napriek tomu tento druh na jar krásne kvitne a je to suchovzdorný, atraktívny kvitnúci ker. V máji vytvára početné biele kvety, ktoré sú usporiadané v skupinách po troch až šiestich v kompaktných, vzpriamených zhlukoch kvetov. Plody sú jedlé. Najznámejšou odrodou tohto druhu je 'Helvetica', ktorá tvorí úzke kompaktné kríky vysoké jeden až tri metre, ktoré sú vhodné aj na pestovanie v nádobách.

Muchovník lamarckov  Amelanchier lamarckii

Botanický názov tohto druhu pochádza od francúzskeho botanika Jeana-Baptistu de Lamarcka, ktorý tento druh prvýkrát opísal v roku 1783. Pochádza z východnej Severnej Ameriky. Ako a kedy sa tento druh dostal do Európy, nie je známe. V 19. storočí sa Amelanchier lamarckii pestoval v USA ako ovocný strom a odvtedy je oceňovaný – a dodnes je jedným z najobľúbenejších druhov v USA. Môže dorásť až do výšky desať metrov a obľubuje slnečné až polotienisté stanovište. Listy sú bronzovo sfarbené, na jeseň sa sfarbujú do nápadnej oranžovej až karmínovočervenej. Od apríla do mája tento druh nesie biele kvety, ktoré sú hojne obletované hmyzom. V júli a auguste potom ukazuje fialové až modročierne chutné plody, ktoré nám nielen chutia, ale slúžia aj ako potrava mnohým vtákom ako sýkorky či drozdy.

Muchovník jelšolistý Amelanchier alnifolia

Tento druh pochádza zo Severnej Ameriky, sa využíva ako okrasný aj ovocný ker. V Kanade sú dokonca aj sady s týmto druhom a kanadskí Indiáni zbierajú jeho plody už 3000 rokov. Ako divoký ker Amelanchier alnifolia uprednostňuje rast na brehoch riek, v lesoch alebo v stepi.

Tento druh má najväčšiu rozmanitosť odrôd:

Smoky : Kríky tejto odrody dorastajú do výšky 4,4 metra a prinášajú chutné ovocie.

https://www.fragaria.sk/product/sk/muchovnik-jelsolisty-smoky-amelanchier-alnifolia-kont-0-5-l

Saskatoon Berry : Táto odroda je obzvlášť vhodná ako solitér, pretože má vzpriamený tvar a môže dorásť až do výšky štyroch metrov.

Obelisk : Táto odroda má štíhly vzpriamený rast a môže dorásť až do výšky troch metrov.

Fastigiate : Táto odroda rastie v stĺpcoch a s mnohými stonkami a môže dorásť až do výšky štyroch metrov.

Frostburg : Táto veľmi výnosná odroda prináša veľké a husté plody, ktoré chutia sladko a lahodne.

Great berry Garden : Táto odroda je oceňovaná najmä pre svoje chutné plody.

Northline : Táto odroda dorastá do výšky štyroch metrov a kvitne veľmi skoro.

https://www.fragaria.sk/product/sk/muchovnik-jelsolisty-northline-amelanchier-alnifolia-kont-0-5-l

Muchovník hladký Amelanchier laevis

Tento druh tvorí obzvlášť veľké kríky, ktoré môžu dorásť do výšky 8 až 13 metrov. Listy na jeseň tiež krásne menia farbu. Niektoré odporúčané odrody tohto druhu sú:

Snowflakes: Táto odroda tvorí veľké kríky. Plodí veľké, šťavnaté plody, ktoré môžu dorásť až do hrúbky dvoch centimetrov.

Balerína : Jedna z najobľúbenejších odrôd. Rastie ako vysoký vzpriamený ker a prináša nespočetné množstvo chutných plodov.

Edelweiss : Kríky tejto odrody môžu dorásť až do výšky piatich metrov. Tiež presvedčia nádherným jarným kvitnutím.

Muchovník stromovitý Amelanchier Arborea

Ako už názov napovedá, tento druh rastie obzvlášť vysoko a vytvára veľké kry alebo malé stromy. Niektoré exempláre tohto druhu môžu dokonca dorásť až do výšky 20 metrov. Najznámejšia odroda Amelanchier Arborea je 'Robin Hill': táto odroda môže dorásť až do výšky šiestich metrov a je vhodná najmä na vysoké stromy.

https://www.fragaria.sk/product/sk/muchovnik-stromovity-robin-hill-amelanchier-arborea-150-190-cm-kont-5l

 Muchovník kanadský Amelanchier Canadensis

Pochádza z východnej Severnej Ameriky. Dorastá do výšky až osem metrov a je väčšinou rastie na vlhkých lokalitách. Plody sú tiež jedlé. Niektoré zaujímavé odrody sú :

Rainbow Pillar : Táto odroda rastie v stĺpcoch a produkuje aj jedlé, sladké plody.

October Flame: Táto odroda vďačí za svoj názov jasne červenej farbe listov na jeseň.

Princ William : Početné, krásne kvety a obzvlášť veľké plody sú charakteristické znaky tejto odrody.

Správna lokalita pre muchovník

Druh je nenáročný na umiestnenie v záhrade a môže rásť takmer kdekoľvek. Ak stojí na slnečnom až polotienistom mieste, poďakuje sa vám za to. Pôda by mala byť mierne suchá až vlhká. Muchovníky sú tolerantné aj k hodnotám pH: kyslé až mierne zásadité hodnoty im nerobia problém. Kríku sa darí v nestrihaných, divokých živých plotoch, ale možno ho vysadiť aj ako solitér.

Ako a kedy zasadiť

Najvhodnejší čas na výsadbu našich kontajnerovaných sadeníc je celoročne, od jari, keď už nie sú mrazy, cez leto až do zimného obdobia ( pôda nesmie byť zamrznutá) Pôdu treba pripraviť tak, že ju hlboko prekypríte a odstránite všetky väčšie kamene. Potom pôdu obohaťte kompostom alebo hnojivom s dlhodobým pôsobením. Ďalej vykopte výsadbovú jamu. Tá by mala byť aspoň dvakrát väčšia ako koreňový bal. Krík je umiestnený v strede tohto otvoru. Dbajte na to, aby bol koreňový bal vložený len tak hlboko do pôdy, ako bol v črepníku. Potom môžete jamu vyplniť vykopaným materiálom a zaliať vodou.

Zálievka a hnojenie

Muchovníky sú veľmi nenáročné na starostlivosť a dobre si poradia so suchými a na živiny chudobnými pôdnymi podmienkami. Platí heslo pre starostlivosť o muchovníky: menej je viac. Muchovníky netreba zalievať.( okrem dlhých období sucha). Tiež by ste nemali byť príliš štedrí s hnojivom. Stačí jedna aplikácia hnojiva za rok. Na tento účel môžete na jar pridať do pôdy kompost alebo hnojivo s dlhodobým organickým účinkom. Rastlina je tak dlhodobo zásobená živinami a nehrozí prehnojenie.

Strih a rez

 Jedince, ktoré rastú príliš husto, môžeme v zime zredukovať odrezaním jednotlivých výhonkov priamo nad zemou, aby sa preriedila koruna. Potom môžete rovnakou operáciou odstrániť aj odumreté výhonky.

  • Koruna sa tvorí sama
  • Pravidelný rez alebo tvarovaný strih preto nie je potrebný
  • Staršie rastliny by sa nikdy nemali radikálne rezať
  • Príliš hustý porast v zime prerieďte
  • Výhonky odrežte tesne pri zemi
  • Odstráňte odumreté výhonky

Zber plodov

Plody začínajú dozrievať v lete medzi júnom a augustom. Buďte však trpezliví a nezbierajte ich príliš skoro, či sú plody naozaj zrelé na zber, spoznáte podľa vyfarbenia: v závislosti od stupňa zrelosti stále tmavnú a dajú sa zbierať, keď sú v závislosti od odrody tmavomodré až čierne. Plody dozrievajú postupne na kríku, čo znamená, že nie všetky plody sú pripravené na zber v rovnakom čase. Preto môžete zrelé plody z kríka zbierať znova a znova počas dlhšieho časového obdobia. Kto má rád alkohol, môže si z ovocia vyrobiť domáci likér alebo víno.