Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

27.12.2019 Metasekvoja (Metasequoia) a jej druhy

<p>Metasekvoja č&iacute;nska je jedn&yacute;m z m&aacute;la stromom, ktor&yacute; r&aacute;stol v obdob&iacute; druhoh&ocirc;r a treťoh&ocirc;r Jedn&aacute; sa o opadav&yacute; ihličnan z čeľade tisovcovit&yacute;ch Taxodiaceae.</p>

Tento vysoký strom je jednoduchý na pestovanie, veľmi rýchlo rastie, má krásny štíhly kužeľovitý tvar. Dorastá do výšky 25 - 30 m. Za prvých 15 rokov dorastie do výšky 10-15 m. Vzhľadom tomu, ako rýchlo rastie sa dá skvelo využiť do vetrolamov, alebo opadavého vyššieho živého plota, od ktorého ale nečakajte nepriehľadnosť, ale originalitu.

Vzhľadovo sa jedná o veľmi zaujímavý strom. Jeho svetlozelená svieža farba je žiarivá a kontrastuje s hnedočervenú farbou borky kmeňa. Borka (kôra) kmeňa sa lúpe v jemných podlhovastých pruhoch. Ihlice sú mäkké, krátke, majú výraznú stredovú žilku a rastú v dvoch radoch. Na jeseň sa ihličie farebne mení do medenej farby so zlatým nádychom. Potom ihlice opadávajú. Šišky metasekvoje sú veľké 2 - 2,5 cm.

 

Metasekvoja čínska je príbuzná Tisovcovi dvojradovému Taxodium distichum. Rozdiel medzi nimi je v uložení ihlíc na vetve. U Tisovca sú ihlice striedavo rozmiestnené, na metasekvoji sú ihlice rovnomerne oproti sebe.

Rôzne druhy metasekvojí nájdete na našej stránke