Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

18.01.2022 Lipa

<p>medonosn&yacute; strom,&nbsp;kvety&nbsp;s&uacute; vysoko cenen&eacute; v ľudovom liečiteľstve.</p>

Rozdelenie druhov líp (Tilia)

Lipa strieborná Tilia tomentosa

Niektoré druhy líp a najmä lipa strieborná (Tilia tomentosa ) sú už desaťročia spájané s hromadným úhynom včiel. Tento jav sa často pripisuje údajnému výskytu uhľohydrátu manózy v nektáre, ktorý je toxický pre včely. Z dostupnej existujúcej literatúry však neexistujú žiadne experimentálne dôkazy o toxicite lipového nektáru z toho druhu. Na druhej strane boli zaznamenané masívne paralýzy  a úhyny včiel pod týmto druhom lipy. Úhyny včiel pravdepodobne vyplývajú skôr z hladovania v dôsledku nedostatočných zdrojov nektáru  pri neskorom období kvitnutia stromu. Niekedy sú lipy  ošetrené insekticídmi proti voškám. V takomto prípade môže byť príčinou aplikovaný insekticíd, ktorý je toxický pre hmyz. Taktiež príčinou úhynu včiel pod stromami líp môže byť smrť prirodzenými príčinami: predátori ( vtáctvo a hmyz)  a staroba. Kvety tejto lipy sú nevhodné na zber na ľudské liečebné účely, svojou vôňou pripomínajú bielu ďatelinu. Tilia tomentosa kvitne neskôr ako ostatné druhy líp,  od polovice júla do začiatku augusta a na konci kvitnutia bol zaznamenaný pokles úrovne nektáru na kvetov a s tým súvisiace hladovanie a úhyn včiel a čmeliakov.

Lipa veľkolistá – širokolistá Tillia platyphyllos

Lipa veľkolistá kvitne v druhej polovici júna, zhruba o 2 týždne skôr ako lipa malolistá. Vonné kvety sú svetlo žlté. Kvety lipy veľkolistej produkujúce peľ a nektár včely ochotne navštevujú, hoci sa mednatosťou nevyrovnajú lipe malolistej.

Lipa zelená Tilia euchlora

Druh lipy dorastajúcej do výšky 15-20 metrov. Jej koruna je guľatá so silne prevesenými spodnými vetvami. U nás ide nepôvodný druh, rastie v parkoch a podobne. Kvitnutie začína v prvej dekáde júla, väčšinou o dva týždne neskôr ako lipa malolistá. Žlto biele kvety pripomínajú vzhľadom kvety lipy malolistej. Lipa zelená tiež poskytuje včelám pastvu.

 Lipa obyčajná Tilia × europaea

Medonosný hybrid medzi lipou malolistou Tilia cordata  a lipou veľkolistou Tilia platyphylos.Tento hybrid dorastá do výšky 20 – 50 m., je veľmi široko pestovaný, často ide najbežnejší druh  v mestských oblastiach a pozdĺž ciest a ulíc. Nie je to však najlepší druh na tento účel, pretože produkuje hojné výhonky stoniek a tiež často hostí veľké populácie vošiek , čo vedie k usadzovaniu medovice na všetkom pod stromami. Kvitne v priebehu mesiaca jún

Lipa kaukazká Tilia begoniifolia

Vzácny a málo rozšírený medonosný druh, ktorý rastie vo vlhkých lesoch v iránskej Hyrkánii. Ako ohrozený druh je predmetom mnohých štúdií zameraných na hodnotenie stavu populácie a spôsobov jej zvyšovania.

Lipa Miqueliana Tilia miqueliana

Veľmi vzácny, medonosný druh lipy, pôvodom z Číny. Ide o pomaly rastúci, malý strom, (10 m). Listy sú svetložltej farby, variabilné, najčastejšie trojuholníkové, niekedy v tvare srdca alebo vajcovité, vrúbkované. Spodná strana listov, rovnako ako stopky a mladé výhonky sú v sivom odtieni. Kvitnúť zvyčajne začína začiatkom júla, dlho a bohato kvitne.

Lipa malolistá Tilia cordata

Opadavý listnatý strom s košatou, vysoko klenutou korunou , ktorý dorastá 30 metrov a viac. Listy sú  nesúmerne srdcovité a lysé. Kvitne od júna do júla. Kvety sú obojpohlavné, žltkasto-biele. V čase kvitnutia omamne vonia. Plod je jedno puzdrový guľovitý oriešok s tenkostenným oplodím. Významné obsahové látky sú obsiahnuté predovšetkým v lipovom kvete. Vysádza sa pre drevo, ako okrasný a tieniaci strom, ako medonosný strom  pre svoje kvety, ktoré sú vysoko cenené v ľudovom liečiteľstve. Ako droga sa užíva kvet s listeňom. Zbiera sa ešte pred plným rozkvetom, lebo v ňom nesmú byť plody. Natrhané kvety sa sušia a používajú na prípravu lipového čaju alebo kombinovaných liečivých zmesí. Pri zbere je potrebné dať pozor na zámenu s lipou striebornou alebo  americkou , ktorých kvety nemajú žiadané účinky. Zámena s lipou veľkolistou, prípadne krížencom s lipou obyčajnou nie je problém.