Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

29.01.2022 Ihličnany do živého plota

Ihličnany do živého plota

Ihličnany sú vynikajúce dreviny na vytvorenie originálneho živého plotu do každej záhrady. Mnohé druhy a odrody sa vyznačujú rýchlym rastom. Navyše sú po celý rok krásne zelené. V článku nižšie nájdete najlepšie rýchlo rastúce ihličnany do živého plotu . Živé ploty z ihličnanov sú s každým ročným obdobím čoraz obľúbenejšie, a to vďaka mnohým výhodám. V prvom rade ide o ozdobné ihličie, ktoré na rozdiel od listov na jeseň neopadáva. Sú tiež vysoko odolné proti škodcom a chorobám. Niektoré z odrôd navyše krásne menia farbu v závislosti od ročného obdobia. Týchto pár druhov bude perfektných pre vašu záhradu.

Ihličnany pre rýchlo rastúci živý plot:

  • Smrek obyčajný
  • Tuja západná
  • Borievka obyčajná
  • Tis obyčajný
  • Jedľovec kanadský
  • Cyprus Lawsonov
  • Duglaska tisolistá

Smrek obyčajný

Druh smreka, ktorý sa prirodzene vyskytuje na Slovensku. Všetkým dobre známy strom, ktorého charakteristickým znakom je krátke, pichľavé ihličie. Druh s vysokou mrazuvzdornosťou, odporúčaný na pestovanie mimo oblastí z vysokým znečistením. Jeho maximálna výška po mnohých rokoch môže dosiahnuť až 40 metrov. Najlepšie sa mu darí na slnečných miestach alebo v nie príliš veľkom tieni. Pôda pre smrek obyčajný by mala byť dobre priepustná, hlinitá, úrodná. To pomôže správnemu a predovšetkým zdravému vývoju plytkého a plochého koreňového systému rastliny.

https://www.fragaria.sk/product/sk/smrek-obycajny-picea-abies-kont-2-l-50-70-cm-1

Ako sadiť?

Smrek obyčajný na živý plot je najlepšie vysádzať vo vzdialenosti 30 až 50 centimetrov. Zvyčajne sa vysádza v jednom rade tak, aby sa sadenice bezprostredne po výsadbe navzájom nedotýkali. Pôda by mala byť vopred dôkladne vykopaná a jamy vykopané v súlade s hĺbkou nádob, v ktorých boli ihličnany zakúpené. Na konci je potrebné vyplniť dieru, pošliapať zem okolo rastliny a hojne ju zalievať. Smrek obyčajný po správnom a pravidelnom každoročnom strihaní vytvorí v budúcnosti zahustený živý plot.

Tuja západná

Najobľúbenejší a najpoužívanejší ihličnan na rýchlorastúci živý plot. Vďaka silnému rastu tuje sa práve tento druh bežne vyskytuje nielen v domácich záhradách. Jeho najdôležitejšími vlastnosťami sú intenzívna zelená farba, ktorá vydrží po celý rok, ako aj plná mrazuvzdornosť a nízka absencia chorôb. Drevina kužeľovitého tvaru, dorastajúca v SR do 15 metrov. Je nenáročná na starostlivosť a pestovanie, vyžaduje si však kyslú pôdu (pH 5-6). Tuja je ideálna na línie, na formované živé ploty a vetrolamy.

Ako sadiť?

Vysádzať naše zakorenené tuje môžete na jar, cez leto alebo na jeseň s rozostupom 60 až 70 centimetrov. Vzdialenosť od plotu by nemala presiahnuť 50 centimetrov. S týmto rozostupom sa časom vytvorí hustý, vždyzelený a kompaktný pruh. Najlepšie miesto bude slnečné alebo mierne zatienené. Miesto pod živým plotom treba vopred dôkladne odburiniť. Jamu vykopeme tak, aby sa do nej zmestila rastlina s celým koreňovým balom. Jeho hĺbka by mala byť prispôsobená veľkosti nádoby, v ktorej bola rastlina zakúpená. Ďalším krokom je zasypanie jamy záhradnou pôdou, ktorá môže byť zmiešaná s rašelinou, a potom ju vyšliapať a výdatne zaliať.

Odporúčané odrody

Degroot Spire

https://www.fragaria.sk/product/sk/tuja-zapadna-degroots-spire-thuja-occidentalis-40-70-cm-kont-3l

Zaujímavou varietou pre živý plot originálnej farby môže byť odroda 'Aureospicata' . Veľmi dekoratívne sú lesklé, tmavozelené šupinaté ihličie s prímesou žltej farby.

https://www.fragaria.sk/product/sk/tuja-zapadna-aureospicata-thuja-occidentalis-40-100-cm-kontajner-3l

Rastlina je odolná proti chorobám a silným mrazom. Ďalšou pozoruhodnou odrodou je 'Brabant'

https://www.fragaria.sk/product/sk/tuja-zapadna-brabant-thuja-occidentalis-40-70-cm-kont-3l

 

Obľubuje úrodné pôdy a je plne mrazuvzdorná a jej najväčšou dekoratívnou prednosťou je intenzívne zelené ihličie, ktoré v zime hnedne. Obe odrody si bez problémov poradia s polohami na plnom slnku aj v polotieni a v pôdach s pH 6,1 až 7,2.

Borievka obyčajná

Ďalší zaujímavý druh rýchlorastúceho ihličnanu na živý plot. Rastie prirodzene, nepresahuje výšku 6 metrov. Mnohé stĺpovité odrody borievky obyčajnej sú vhodné na vytváranie kompaktných a veľmi pichľavých živých plotov. Najlepšie sa jej darí v slnečných a polotienistých polohách. Ihličie borievky je ostré a tuhé, takže živý plot z tejto rastliny možno použiť aj defenzívne (napr. proti zveri). Odporúča sa do malých aj väčších záhrad. Vyznačuje sa vysokou mrazuvzdornosťou (-32°C) a odolnosťou proti škodcom a chorobám. Odporúčané odrody: Moffat Blue a Spartan

https://www.fragaria.sk/product/sk/borievka-skalna-moffat-blue-juniperus-scopulorum-40-60-cm-kont-3l-1

https://www.fragaria.sk/product/sk/borievka-cinska-spartan-juniperus-chinensis-40-60-cm-kont-2l-1

Ako sadiť?

Borievky vysádzame na vzdialenosť 50 až 60 centimetrov. Rovnako ako u iných ihličnatých rastlín na živý plot je dôležité pred výsadbou správne pripraviť pôdu. Záhradná pôda nevyžaduje veľa zásahov, ak však chcete na mieste, kde bol trávnik alebo úhor, vysadiť rad borievok na živý plot, treba ju opatrne vyhrabať. Potom treba vykopať jamu vo veľkosti a hĺbke koreňového balu rastliny, zakryť, pošliapať zem a zaliať veľkým množstvom vody.

Tis obyčajný

Tento druh môže prežiť 2-3 tisíc rokov. Dlhoročná drevina, ktorá určite vytvorí krásny, živý, trváci plot po mnoho generácií. Odoláva veľmi nízkym teplotám, najlepšie rastie na plnom slnku a v polotieni. Tvar tisu obyčajného je kužeľovitý. V slovenských podmienkach dorastá až do výšky 20 metrov, preto sa výborne hodí do veľmi vysokých živých plotov. Vždyzelený ihličnan, ktorého intenzívna zeleň vyzerá skvele so snehom v zimnom období. Predtým sa verilo, že tisy vysadené v záhrade prispejú k dlhovekosti ich majiteľa.

Ako sadiť?

Tis obyčajný určený do živého plota vysádzame v jednom rade v rozostupoch 30 až 50 centimetrov do vopred prerytej pôdy, ktorú v prípade zlého stavu môžeme doplniť rašelinovým substrátom. Jamu treba vykopať podľa veľkosti črepníka a koreňového balu rastliny, ktorá sa má vysádzať. Ďalším krokom je zasypanie jamy, pošliapanie pôdy a jej zaliatie veľkým množstvom vody, pretože tisy potrebujú v mladom raste riadne prevlhčiť pôdu.

Odporúčané odrody

Tis obyčajný 'Fastigiata Aureomarginata' a 'Elegantissima' sú dve zaujímavé odrody tisu obyčajného,

https://www.fragaria.sk/product/sk/tis-obycajny-fastigiata-aureomarginata-taxus-baccata-30-40-cm-kont-3l

https://www.fragaria.sk/product/sk/tis-prostredny-elegantissima-taxus-baccata-30-40-cm-kontajner-3l

 

​​ktorých zvláštnosťou je žltá farba, ktorá krásne dodáva čaro záhradám, v ktorých dominuje zeleň. Sú veľmi odolné voči mrazivým teplotám (do -32°C). Alebo osvedčené zelené variety Hillii, Hicksii a Fastigiata Robusta. Odporúčame pre nepravidelné záhrady a formované živé ploty. Budú dobre rásť na slnečných miestach, ktoré sa nachádzajú v tieni a polotieni, čo z nich robí veľmi univerzálne dreviny.

Jedľovec kanadský

Drevina, ktorá prvé dva roky rastie veľmi rýchlo a neskôr sa rast trochu spomalí. V SR dorastá do výšky 20 metrov na slnečných a polotienistých polohách, chránených pred silným vetrom. Pôda by mala byť úrodná, dobre odvodnená, vlhká. Je to nenáročná a efektívna drevina, pretože jeho strihanie spôsobuje rýchle vetvenie a rastlina veľmi dobre regeneruje. Veľmi dobrá mrazuvzdornosť (do -32°C). Jednou z výhod stromu sú jeho jedinečné vajcovité šišky visiace z výhonkov, špicatá koruna a ozdobné krátke ihličie.

https://www.fragaria.sk/product/sk/jedlovec-kanadsky-tsuga-canadensis-30-40-cm-kont-3-l

 

Ako sadiť?

Sadenice vysádzame na vzdialenosť asi 50 centimetrov v jednom rade. Pamätať treba aj na vhodnú vzdialenosť od plota (odporúčame 80-100 centimetrov).

Cyprus Lawsonov

Druh stromu patriaci do čeľade cyprusovitých. V Európe sa vyskytuje najmä ako okrasná ihličnatá rastlina a divo rastúci ho možno nájsť na západnom pobreží USA. Charakteristickým znakom je veľmi úzka a kužeľovitá koruna. V SR dorastá do 20 metrov, najlepšie sa mu darí v slnečných polohách a polotieni. Je citlivý na mestské znečistenie, a preto sa neodporúča vysádzať cyprušteky v blízkosti ulíc a mestských aglomerácií bohatých na výfukové plyny.

Ako sadiť?

Cyprušteky by mali byť zasadené vo vzdialenosti 70 centimetrov od seba. Pôdu treba najskôr vykopať a v prípade potreby premiešať so substrátom.

Odporúčané odrody

Za pozornosť stojí odroda 'Columnaris' , ktorej hlavným poznávacím znakom je tmavozelené, modrasté ihličie. Jeho habitus je stĺpovitý, po rokoch dosahuje výšku až 5 metrov, preto sa odporúča na vysoké živé ploty, ale aj  kvôli dobrej tolerancii strihu a tvarovania.

https://www.fragaria.sk/product/sk/cyprustek-lawsonov-columnaris-chamaecyparis-lawsoniana-40-60-cm-kont-3l

Cypruštek 'Golden King' má naproti tomu tvar kužeľovitého tvaru a jeho charakteristickým znakom sú veľmi pekné,  žlté ihličie, ktoré vynikne na pozadí záhradnej zelene.

https://www.fragaria.sk/product/sk/cyprustek-lawsonov-golden-king-chamaecyparis-lawsoniana-40-60-cm-kont-3l

Obe odrody budú dobre fungovať na plnom slnku alebo v polotienistých záhradách.

Duglaska tisolistá

Rýchlorastúci kužeľovitý ihličnan, ktorý sa veľmi dobre uplatní v živých plotoch. Tmavozelené a mäkké ihličie dodáva dekoratívnosti a jednou z jeho najväčších predností je veľmi dobrá schopnosť vyrovnať sa so suchým vzduchom, čo z neho robí výbornú alternatívu k smreku a jedle , ktoré na veľmi suchej pôde nemusia byť vo veľmi dobrej kondícii. Strom je veľmi mrazuvzdorný, v SR dosahuje výšku 10 až 15 metrov. Odporúča sa do polôh na plnom slnku a v polotieni. Najlepšie je sadiť na chránené  miesto, do humóznej, úrodnej alebo bežnej záhradnej pôdy.

https://www.fragaria.sk/product/sk/duglaska-tisolista-pseudotsuga-menziesii-kont-3-l-20-40-cm

Ako sadiť?

Duglasku odporúčame vysádzať na vzdialenosť 1 – 1,5 metra v závislosti od veľkosti sadenice.