Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

31.01.2022 Druhy stromov produkujúcich sladký sirup

      Druhy stromov produkujúcich sladký sirup

Javor cukrodarný (Acer saccharum)

Majú najvyššiu cukornatosť, najlepšiu úrodu a najdlhšiu sezónu cukru. V priemere tieto javory  vyprodukujú počas 6-týždňovej sezóny zhruba jeden liter sirupu na každý napichnutý strom.

https://www.fragaria.sk/product/sk/javor-cukrodarny-acer-saccharum-60-100-cm-kont-2i

Javor čierny (Acer nigrum)

Čierne javory produkujú veľmi podobnú šťavu ako javory cukrodarné. Majú obmedzenejší výskyt a nachádzajú sa ďalej na západ v Illinois a štátoch Veľkých jazier.

Javor strieborný (Acer saccharinum)

Strieborné javory sú obzvlášť krásne stromy s listami, ktoré sú  špicatejšie ako  listy javora cukrodarného. Listy majú striebristý odtieň. Tieto javory majú tendenciu skoro na jar vytvárať listy, čím sa skracuje obdobie produkcie cukru. Strieborné javory majú tiež nižší obsah cukru,  v priemere  približne 1,7% cukru v (v porovnaní s 2% až 2,5% v cukrových javoroch). Výnos je taktiež nižší, sirup je o niečo svetlejší a redší. Okrem toho strieborné javory produkujú veľa „cukrového piesku“, čo sú prebytočné minerály, ktoré je potrebné z výsledného sirupu odfiltrovať.

https://www.fragaria.sk/product/sk/javor-strieborny-acer-saccharinum-50-100-cm-kont-2l

Javor nórsky (Acer platanoides)

Šťava z javorov nórskych nie je až taká sladká ako z javorov cukrodarných, toleruje však podmienky, ktoré bežné javory nedokážu zvládnuť. Chuť je dosť podobná javorovému sirupu.

Javor jaseňolistý (Acer negundo)

Druh menšieho vzrastu, ktorý tým pádom  produkuje menej sirupu ako veľký javor cukrový. Z väčšej časti sa pestuje na výrobu sirupu, tam, kde je pôda nekvalitná pre javor cukrodarný. Sirup má tendenciu chutiť trochu ako cirokový sirup.

Javor veľkolistý (Acer Macrophyllum)

Druh javora používaný na výrobu sirupu na severozápade Tichého oceánu, od Aljašky až po Kaliforniu. Zatiaľ čo koncentrácia cukru je približne rovnaká ako v Acer saccharum (javor cukrový), chuť je trochu iná.

Javor veľkozubý (Acer grandidentatum )

Javor veľkozubý pochádza z vnútrozemia Spojených štátov, väčšinou zo západu, a je veľmi podobný javoru cukrovému. Výnosy sú o niečo nižšie.

Javor skalnatý (Acer glabrum)

Druh javora pochádzajúci zo západnej Severnej Ameriky.

Javor Mono (Acer mono)

Druh javora, pestovaný v Kórei. Tento strom sa kvôli svojej šťave využíva už tisícročia, obyvatelia Južnej Kórey pijú miazgu pre jej zdravotné výhody. Šťava je jemne sladká a chutí trochu ako slabý zelený čaj. V Kórei sa nevarená miazga predáva za približne 7 dolárov za 3,8 L.

https://www.fragaria.sk/product/sk/javor-mono-acer-pictum-subsp-mono-150-cm-kont-5l-1

Breza ( Betula)

Brezy produkujú miazgu o niečo neskôr ako javory, po dobu len asi 2 týždne. Brezová miazga je cenená pre svoje terapeutické vlastnosti. Stromom sa podľa pradávnej tradície „púšťa žilou“ v čase, keď miazga stúpa nahor, podobne ako u javorov. Do kmeňa  briez  je treba vyvŕtať horizontálny otvor skôr, než začne miazga cirkulovať a objavia sa prvé lístky. Brezová šťava je bohatá na stopové prvky, uplatňuje sa v prírodnej medicíne a objavuje sa na regáloch v obchodoch s biopotravinami v Európe. V prírodnom liečiteľstve je cenená pre svoje očisťujúce a posilňujúce účinky. Na jar organizmus zbavuje toxínov. Dobrá je pri varení rýb, k príprave sirupov a omáčok. Brezová šťava je kyslejšia ako javorová a má tendenciu rozožierať tradičné vedrá na javorovú šťavu.

Breza papierová (Betula papyrifera)

Táto breza má najvyšší obsah cukru zo všetkých briez a je považovaná za najlepšiu na komerčné stáčanie.

https://www.fragaria.sk/product/sk/breza-papierova-betula-papyrifera-180-200-cm-kontajner-7l

 Breza žltá (Betula alleghaniensis)

 Štúdie ukázali, že sirup z brezy žltej obsahuje najvyššie hladiny antioxidantov, vďaka čomu je vhodná na  výrobu sirupu. Niektorí kanadskí výrobcovia z tohto dôvodu predávajú špeciálne vyrobený sirup z tejto brezy. Má nižší obsah cukru ako breza papierová, miazga vyráža skoro , čo znamená veľmi krátku sezónu (menej ako 2 týždne). Vďaka tomu je sirup zo žltej brezy ťažko dostupný, hotový sirup má výraznú karamelovú príchuť.

Breza biela (Betula pubescens)

Sesternica americkej brezy bielej, ktorá sa dá úspešne použiť na výrobu brezového sirupu.

https://www.fragaria.sk/product/sk/breza-plstnata-betula-pubescens-kont-2l-40-60-cm

Orech ( Juglans)

Orechové stromy z čeľade vlašských, produkujú šťavu s vysokým obsahom cukru, ktorá sa dá použiť na vynikajúci sirup. Obsah cukru a načasovanie je podobné ako pri javoroch. Orechové stromy sú jedny z posledných, ktoré na jar púčia, takže budú produkovať použiteľnú šťavu ešte dlho potom, čo javory skončia produkciu.

Orech čierny (Juglans nigra)

Sirup z čiernych vlašských orechov má jedinečnú, ľahkú a osviežujúcu chuť

Orech popolavý (Juglans cinerea)

       Tieto stromy vytvárajú lahodný, ľahký sirup

      Orech (Juglans ailantifolia x Juglans cinerea)-Juglans xbixbyi.

Medzidruhový kríženec orecha popolavého (Butternut - Juglans cinerea) a orecha srdcového          (Heartnut - Juglans ailanthifolia var. cordiformis). Druh odolný proti plesňovému ochoreniu Sirococcus claviginenti-juglandacearum. Táto huba spôsobuje vytekajúce rany v kmeni, ktoré sú nakoniec je pre strom smrteľné.

Orech kráľovský (Juglans regia)

https://www.fragaria.sk/product/sk/orech-kralovsky-juglans-regia-80-100-cm-kontajner-2-l

Platan západný (Platanus occidentalis)

Platanová šťava má nižší obsah cukru ako javorová, takže na prípravu primeraného množstva sirupu bude treba o niečo viac miazgy. Platanový sirup má výraznú karamelovú príchuť.

Lipa americká (Tilia americana)

Stromy tohto druhu majú tendenciu rásť tam, kde je dostatok vody, a preto majú veľmi vodnatú miazgu.