Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

28.01.2022 Choroby a škodcovia plamienkov

Jediným zo  závažným ochorením plamienok je vysoko infekčné napadnutie plesňami nazývané Clematis wilt ( choroba plamienkov spôsobená hubou Calophoma clematidina (syn Phoma clematidina,  Ascochyta clematidina ). Celá rastlina, alebo jeden z výhonkov alebo len časť výhonku úplne skolabujú, hoci korene zvyčajne zostávajú zdravé.

Toto ochorenie má tendenciu postihovať slabé, poškodené alebo nesprávne pestované rastliny. Nákup plamienok zo spoľahlivých zdrojov a výsadba iba silných odrôd, ktoré sa predtým pestovali v nádobe, môže čiastočne znížiť riziko. Clematis by sa mal vysadiť hlboko do zeme na starostlivo pripravenom mieste, aby sa zabezpečilo spoľahlivé zakorenenie. Pred výsadbou a tiež počas pestovania je potrebné odstrániť všetky odumreté časti, listy aj stonky. Vädnutiu možno čeliť a kontrolovať  chemickou cestou tak, že rastlinu dôkladne zalejete 0,1% roztokom fungicídu Switch, ak je vo vašej krajine registrovaný. Na jednu rastlinu použite 3-5 l roztoku a toto ošetrenie opakujte 2-3 krát každých 10-14 dní. Na toto ochorenie sú náchylné odrody zo skupin Viticella a Integrifolia a Haracleifolia .

Múčnatka je tiež nebezpečné ochorenie Na hornej ploche listu sa objaví biely práškový výrastok. Postupom času porast silnie a môžu sa objaviť červené alebo hnedé škvrny a nakoniec napadnuté listy uschnú. Náchylnosť k ochoreniu sa u jednotlivých kultivarov značne líši. Zvlášť zraniteľné sú všetky plamienky zo skupiny  Texensis  , ako aj niektoré veľkokveté variety. Teplota nad 20 oC a časté zvlhčovanie listov podporuje šírenie choroby. Suchom vystavené rastliny, pestované v čiastočne zatienenej polohe bez správnej cirkulácie vzduchu, sú obzvlášť náchylné na múčnatku. V prípade infekcie postriekajte rastlinu ihneď po tom, ako spozorujete prvé príznaky choroby, jedným z aktuálne odporúčaných fungicídov registrovaných vo vašej krajine. Ošetrenie opakujte 2-3x každých 10 dní, striedajte použitý fungicíd.

Nechemická kontrola

Pokúste sa vytvoriť vhodné koreňové prostredie hĺbkovou kultiváciou a mulčovaním, aby ste minimalizovali stres koreňov

Ak máte podozrenie na infekciu, vyrežte všetky zvädnuté stonky až na zdravé (nezafarbené) tkanivo a okamžite zničte postihnutý materiál, aby ste zabránili kontaminácii pôdy. Na úrovni zeme sa časom môžu vytvárať nové zdravé výhonky Dezinfikujte nástroje na orezávanie, aby ste predišli kontaminácii a zabráňte prenosu infikovaných rastlín a pôdneho materiálu do novej oblasti

Medzi obzvlášť náchylné variety patria:  Clematis 'Henryi' , 'Vyvyan Pennell', 'Mrs N. Thompson', 'Duchess of Edinburgh', 'William Kennett', 'Marie Boisselot/Madame le Coultre' , 'Ernest Markham' . Clematis 'Comtesse de Bouchaud' ; C. _ 'Jackmanii' a C .  Náchylné sú aj „Nelly Moser“.

Medzi rezistentné kultivary a druhy patria:  Clematis 'Avant Garde', 'Bonanza', 'Confetti', C. alpina , C. montana , C. orientalis , C. viticella (ktorá je skôr tolerantná ako odolná), C. integrifolia , C. macropetala , C. tangutica

Škodcovia

Škodcovia zvyčajne nepredstavujú pre plamienky problém, pretože sú celkovo menej náchylné na napadnutie ako mnohé iné záhradné rastliny. Niekedy sa však objavia

roztočce a vošky  – treba postupovať obdobne ako pri každom inom pestovanom druhu s registrovaným a odporúčaným chemickým prípravkom.

myši  – sú ďalším škodcom, požierajú korene rastliny, ktoré sa nakoniec zrútia. Poškodeniu koreňov čiastočne zabránite obalením koreňového balu umelohmotným alebo drôteným pletivom.