Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

20.12.2019 Choroby a škodcovia borovíc

<p>Rovnako ako v&scaron;etky ostatn&eacute; rastliny, tak aj borovice m&ocirc;žu napadn&uacute;ť r&ocirc;zne choroby, či &scaron;kodcovia. Ak v&scaron;ak venujeme čas prevenci&iacute; pr&iacute;padne proti &scaron;kodcovi zasiahneme včas, budeme sa te&scaron;iť zo siln&yacute;ch a zdrav&yacute;ch stromčekov.</p>

Obaľovač mládnikový (Rhyacionia buoliana)

Motýľ škoricovohnedej farby so striebristými pásmi na krídlach. Húsenice sa liahnu v polovici júna až začiatkom júla. Najprv sa zavŕtavajú do pošvy ihlíc, ktoré sú najbližšie ku púčikom. Neskôr sa zavŕtajú do púčika, ktorý poškodzujú a prezimujú v ňom. V priebehu apríla, prechádzajú do nových púčikov. V nich sa aj zakuklia. Napadnuté púky postupne vysychajú a stromy tvoria deformované bočné, ohnuté výhonky. Poškodenie znižuje vitalitu stromov a kvalitu dreva. Škodca môže byť škodlivý v plantážach vianočných stromčekov. Na ochranu je pri veľkom poškodení potrebné aplikovať insekticíd Vaztak 10 EC, Active alebo iný príbuzný insekticíd.

 

Sypavka borovicová (Lophodermium pinastri, Lophodermium seditiosum)

Ochorenie borovíc spôsobené komplexom najmenej dvoch rôznych húb známych ako Lophodermium pinastri a Lophodermium seditiosum. Hlavné infekčné obdobie býva počas júna, vo vyšších polohách v júli až septembri, infekciu podporuje vlhké počasie. Na jeseň sa na najstarších ihliciach objavujú spočiatku malé žlté škvrny, ktoré sa zväčšujú, hrdzavejú, tmavnú až zčernajú. Postihnuté stromy majú málo prírastkov, presvetlené koruny, a sú vstupnou bránou ďalším chorobám a parazitom. Ochrana spočíva v aplikácii opakovaných fungicídnych prípravkov,pri vyšších vonkajších teplotách, nad 15 stupňov Celzia. Aplikujú sa v období, keď dochádza k infekcii (obvykle jún až september), plus robíme mechanické opatrenia - odstraňujeme opadnuté infikované ihličie, aby sa zabránilo ďalšej infekcii. Odporúčané prípravky na ochranu pred ochorením sú Dithane DG Neotec ,Novozir MN 80 a iné prípravky. Vývoj huby trvá dva roky.Jednorazovým ošetrením sa choroby nezbavíme, borovicu musíme aj po chemickom ošetrení starostlivo sledovať a prípadne opakovane zasiahnuť.

 

Zvažujete výsadbu borovíc vo vašej záhrade?
Pozrite si našu ponuku