Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

20.12.2019 Borovica (Pinus) a jej druhy

<p>Borovice maj&uacute; hlbok&eacute; korene, s&uacute; odoln&eacute; voči siln&eacute;mu vetru a na svojich vetv&aacute;ch tvoria &uacute;zke ihlice, ktor&yacute;ch farba je dan&aacute; druhom, najčastej&scaron;ie svetlo či tmavo zelen&aacute;, žltkast&aacute; alebo modrozelen&aacute;.</p>

Na vetvách sú okrem ihlíc k videniu aj šišky kužeľovitého tvaru. Na koncoch minuloročných konárov vyrastajú nové výhony (tzv. sviece), ktoré pri pravidelnom vyštipovaní podporujú kompaktný rast dreviny. Kvitne od júna do júla. Jej výška sa rôzni podľa druhu. Hodí sa ako do skupinových výsadieb, tak ako solitér. Tento vytrvalý strom ocení svetlo a vydrží aj v tuhých mrazoch. Znesie suchšiu pôdu, pred premočenou. Je ideálna do piesčito-hlinitej pôdy.

 

Pozrite si našu ponuku borovíc

V lesoch a parkoch najčastejšie vídame borovicu lesnú pinus sylvestris, borovicu čiernu pinus nigra alebo borovicu hladkú pinus strobus. Dosahujú výšky až niekoľko desiatok metrov, do záhrady sa teda pre svoj robustný vzrast nehodia. Spočiatku majú kužeľovitý tvar, rastú značne nepravidelne, neskôr vytvoria plochý vrchol.

Do záhrad sa hodia zakrpatenejšie druhy, ktorých veľkosť a tvar sa vyšľachtil z pôvodných lesných borovíc. Tak napríklad borovica horská pinus mugo je kosodrevinou s nízkym, poliehavými rastom. Dorastá do výšky 40 - 50 cm. V prirodzenom prostredí ju môžeme nájsť vo vysokých nadmorských výškach, kde je zvyknutá na ostré slnko a nízke teploty. Medzi najznámejšie druhy patrí Carsten 's Wintergold, ktorá je pomenovaná podľa farby ihlíc - od jesene sa zafarbujú do žltých odtieňov a na jar opäť prechádza do zelenej. Ďalšia odrodou je Hesse, pomaly a kompaktne rastúce druh s tmavo zelenými ihlicami. Veľmi pomaly vyrastajú aj druhy Mops a Robusta.

 

Ďalším druhom je borovica drobnokvetá pinus parviflora. Medzi jej druhy patrí napríklad Glauca, ktorá dorastá do výšky 120 - 150 cm s modrozelenými až striebristo modrými ihlicami. Ďalším druhom je Meiko, ktorá má nízky vzrast a modrozelené ihlice. Typ Negishi má kužeľovitý tvar a jemne hodvábne ihlice tmavomodrej farby. Schoon 's Bonsai má striebristo modrozelené a mäkké ihlice.

Typ Glauca japonskej zakrpatené borovice pinus pumila rastie kríkovite, do výšky okolo 1 m, ihlice má šedomodré, často sa pestuje ako bonsaj.

 

Borovica čierna pinus nigra sa pre svoj robustný rast hodí ido veľkých záhrad. Dosahuje výšku okolo 15 m. Tvorí dlhé tmavo zelené ihlice. Medzi najznámejšie druhy borovice čiernej patrí Aurea so zlatožltými ihlicami, ďalej Fastigiata so svetlo zelenými ihlicami a Globus, ktorý svoj názov získal podľa tvaru nepravidelné gule so svetlo zelenými ihlicami.

Rôzne druhy borovíc nájdete na našej stránke