Internetový predaj ovocných a okrasných drevín

24.05.2019 Borievky (Juniperus) a ich druhy

<p>Borievky s&uacute; v na&scaron;ich z&aacute;hrad&aacute;ch s&uacute; obľ&uacute;ben&eacute; pre mnohostrann&eacute; uplatnenie. N&aacute;jdeme medzi nimi veľk&eacute; stromy, p&ocirc;du pokr&yacute;vaj&uacute;ce formy i zakrpaten&eacute; miniat&uacute;ry. S&uacute; vždyzelen&eacute;, na zimu neopad&aacute;vaj&uacute; a skr&aacute;&scaron;ľuj&uacute; priestor po cel&yacute; rok.</p>

Sfarbenie borievok sa počas roka mení, aj keď nekvitnú. Na jar tmavú zeleň osviežia svetlozelené mladé výhony, počas jesene môžu niektoré formy získať purpurový nádych. Plody niektorých druhov borievok sa používajú ako korenie a na prípravu liehovín. Plody borievky sa zbierajú na jeseň až do konca októbra, dozrievajú raz za dva roky, niekedy aj niekoľko rokov vynechajú. Musíme ich dobre prezerať, zbierajú sa len pekne vyfarbené modročierne plody, ktoré majú silné dezinfekčné účinky s sú účinné močových ochoreniach. Borievky môžeme pri vhodnom výbere jednotlivých foriem kombinovať do zaujímavých zostáv. Ak im vyberieme vhodné stanovisko, budú vyžadovať len minimum starostlivosti a dlhé roky budú vynikajúco vyzerať.

 

Druhy

Typickým znakom borievok sú dužinaté šišky, ktoré vzhľadom pripomínajú bobule. Borievky delia sa do dvoch skupín. Jedna skupina má pichľavé ihlicovité listy v trojčelných praslenov. Sem patrí predovšetkým naša domáca:

  • Borievka obyčajná (Juniperus communis)
    ktorej plody sa používajú ako korenie. Ak pri grilovaní vhodíme do ohňa vetvičku tejto borievky, bude mäso nádherne voňať. Táto borievka je tiež zložkou destilátu borovičky alebo ginu.

Do druhej skupiny patria borievky, ktoré majú listy v dospelosti šupinovité, krížom stojace. K najznámejším patrí:

  • Borievka netatová (J. sabina)
  • Borievka virdžínska (J. virginiana)
  • Borievka čínska (J. chinensis)
  • Borievka poliehavá (J. horizontalis) .

Živica týchto druhov je dráždivá, jedovatá, a určite by sme pri práci s nimi mali používať ochranné rukavice. Druhy borievky (i rovnakého druhu) môžu mať veľmi rozdielne tvary:

  • nízke plazivé
  • prízemné kríky, napr. J. horizontalis, J. Rigid, J. communis echiniformis, Nana Aurea, J. scopulorum repens ;
  • rozložité kry s oblúkovito prehnutými konármi, napr. Odrody J. Sabina, J. chinensis Femina, J. virginiana, J. communis Candelabrica
  • úzko stĺpovité, napr.J. communis erecta, J. communis Hibernica, J. virginiana, Fastigiata J. scopulorum Sky Rocket , z ktorých niektoré môžu byť aj cez 10 metrov vysoké.

Pozrite si našu ponuku borievok